Welcom Sweetie !!!


Flying without Wings ^(O.O)^

22 December 2014

Resepi Sambal Kicap


✿ Assalamuaikum ✿

Hey peeps. Hari ni tangan menggatal nak share resepi. Pujangga tau dan faham, korang mesti lagi expert bab sambal kicap kan? X kesah lah tu. Resepi yang Pujangga nak share ni satu2 nya resepi sambal kicap yang Pujangga suka, ala ala Johorean. Maklum le Pujangga ni kan 100% orang Johor. Kalau buat sambal kicap ni, makan ape2 pun dengan sambal kicap. Keropok, goreng2 (tempe, tauhu, pisang, keladi, keledek), sup2, bubur nasi, mee goreng, karipap, roti sambal dan sebagainya, semua nak makan dengan sambal kicap.
Dulu masa zaman Pujangga belajar, tersiksa jiwa raga nak cari sambal kicap macam yang Pujangga suka. Kat negeri tu, diorang buat sambal kicap masam (guna cili jeruk mungkin). Ok. Ni resepi nya.

Cili hidup
Kicap manis Jalen
Bawang putih (mentah @ dibakar seketika)
Gula pasir

1. Tumbuk atau kisar bawang putih. Dah lumat, masukkan cili dan gula pasir. Tumbuk atau kisar lagi hingga lumat. (tumbuk lagi sedap, kuantiti cili agak2 la ikut selera korang.)
2. Masukkan kicap.

SIAP !!!!
Simple kan? Macam sengal2 je resepi ni. Tapi try la~~ yummy. Ohye, bawang putih tu jangan terlalu banyak tau~~



posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment